planten

Ken je dat? Heb je net je nieuwe favoriete plant mee naar huis genomen en hem voorgesteld aan al zijn 23 familieleden, gaat hij binnen een paar weken al zijn bladeren laten hangen! Het gebeurt heel vaak, maar toch is dat helemaal niet nodig. Wij geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt bij je planten.

Laat ze niet verzuipen

De doodsoorzaak bij de meeste planten is een teveel aan water. Je bent vergeten wanneer je de planten voor het laatst water hebt gegeven, hoeveel water ze nodig hebben of je hebt juist veel te veel water gegeven. Het gevolg is dan een plant met vliegjes, rottende wortels en hangende bladeren. Maar wanneer je ze te weinig water geeft drogen ze uit, en gaan ze uiteindelijk ook dood. Een simpel trucje hiervoor is door een ijsklontje te gebruiken. Door het ijsklontje bovenaan de aarde te leggen in de pot, neemt de plant geleidelijk aan water op, op die momenten dat het nodig is.

Zet ze niet in de volle zon

Hoe leuk is het om je planten allemaal op een rij te hebben staan op de vensterbank? Heel leuk waarschijnlijk, maar echt goed voor je planten is het niet. door ze recht in de zon te zetten kunnen de bladeren namelijk verbranden door de sterke stralen van de zon. Dus ondanks dat de zon goed is voor de fotosynthese van je planten, doe je er niet goed aan deze recht in de zon te zetten. Tenzij je cactussen en vetplanten hebt natuurlijk, die kunnen daar makkelijk tegen.

Laat de planten elkaar niet overschaduwen

Het is natuurlijk allemaal heel leuk om zoveel verschillende planten in huis te hebben, maar soms gebeurt het dat de ene plant de lucht in schiet, en er bij de ander niets gebeurt. Dit kan komen doordat de ene plant dan de andere overschaduwt waardoor de ene voldoende licht krijgt, en de anders niets. Dit zou je kunnen voorkomen door de planten niet te dicht bij elkaar te zetten. Op deze manier heeft iedere plant genoeg ruimte om licht op te vangen, wat belangrijk is voor de fotosynthese.

Ga je op vakantie?

Misschien vraag jij jezelf wel af hoe dat moet als je een paar dagen of weken weg gaat. Natuurlijk kun je een sleutel aan iemand geven die zich vervolgens bekommert over de planten, maar het kan ook anders, namelijk door een emmer of pan met water bij de planten te zetten. Hier doe je vervolgens een touwtje in, en het uiteinde daarvan duw je in de aarde van je plant. Op die manier kan de plant zelf water opzuigen wanneer het nodig is.

Honing voor je planten

Het kan gebeuren dat de bovenkant van je plant het helemaal aan het begeven is, terwijl de stengel nog prima is. in dat geval heb je alleen een aardappel en honing nodig. de stengel knip je helemaal kaal, de aardappel dompel je onder in de honing en vervolgens steek je de stengel in de aardappel. Honing is namelijk een wortelstimulator voor stekjes maar wordt ook gebruikt als meststof. Let er hierbij alleen wel op dat het 100% zuivere honing is, zonder glucosestroop.

Lees ook: Tips om ervoor te zorgen dat je mooi bruin wordt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here