historische

Zo klein als België is, zo groot is zijn geschiedenis. Want je kan hier prima terecht voor een aantal mooie historische plekken. Erg leuk om eens heen te gaan, zeker wanneer je graag meer over de historie van België wilt weten maar ook wanneer je een liefhebber bent van onder andere kastelen. Wij laten je een aantal historische plekken zien in dit artikel, waar je zeker eens heen zou moeten gaan.

Koninklijk Paleis Brussel

Het Koninklijk Paleis staat midden in het centrum van Brussel en is niet het paleis van de Belgische koning, al denken sommigen dat wel. Dit paleis wordt gebruikt als werkpaleis en als ontvangstlocatie voor de buitenlandse gasten van de koning. Daarnaast vinden hier ook alle officiële presentaties plaats.

Het paleis staat vlak bij de plek waar vroeger het Hof van de Brabantse hertogen te vinden was, het Paleis op de Koudenberg. Helaas werd dit paleis in 1731 verwoest door een brand. Wel is het mogelijk met een gids de ondergrondse restanten hiervan te bekijken via het Belvue Museum.

Het historische Warandepark in Brussel

Een andere benaming voor dit park is het Koninklijk Park. Dat komt vooral omdat het park tussen het Koninklijk Paleis en het Paleis de Natie in ligt. Het park stond vooral centraal tijdens de Belgische Revolutie, omdat hier toen hevige gevechten plaats hebben gevonden. Op de plek van dit park lag vanaf de 11e eeuw het jachtgebied van de hertogen van Brabant. Toen Filips de Goede in de 15e eeuw het kasteel uitbreidde, werd het jachtgebied omgebouwd tot park.

Donjon Ter Heyden

Kasteel Ter Heyden is de trots van het Belgische Rotselaar, en dat komt vooral door de middeleeuwse donjon. Het woonhuis Ter Heyden komt uit de 17e eeuw, de naastgelegen donjon is ouder. Deze komt uit 1350. Deze historische toren heeft maar liefst 6 niveaus en is 30 meter hoog. Het unieke grondplan is waarschijnlijk afgeleid van een Grieks kruis. Ook werd er in het begin van de 13e eeuw een cisterciënzerinnenabdij gesticht, genaamd Vrouwen-Park. Echter werd deze in 1796 alweer opgeheven.

Antwerpen centraal station

Het mooie historische centraal station van Antwerpen heeft een prachtig ouderwets interieur en is echt een kathedraal om even bij stil te staan. Het huidige station is ontworpen door Louis Delacenserie samen met Charles Poupaert. Het hoogste punt van dit station is 75 meter, dit komt door een grote koepel. Deze werd tussen 1899 en 1905 boven op het stationsgebouw geplaatst als kopstation.

De abdij van Leffe

De bewoners van de Abdij van Leffe stookte hun eigen bier, dat erg populair was. Toen de monniken in 1954 te maken kregen met financiële problemen, besloten zij het bier op de markt te brengen. In 1902 vestigden Premonstratenzers van Saint-Michel de Frigolet zich in de Abdij. Maar ook tijdens de Duitse invasie in 1914 krijg de abdij het zwaar. In 1929 was Frigolet teruggekeerd naar Frankrijk en verving de abdijgemeenschap van Tongerlo hem, die het domein van de abdij weer in de oude staat wilde herstellen.

Lees ook: Een alternatief voor kerstshoppen in Londen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here