vet

Het hebben van vet haar kan heel erg vervelend zijn, en zelfs irritaties veroorzaken. Sommige mensen hebben hier hun hele leven al last van maar het kan ook zomaar ineens opkomen. Het vervelendste hieraan is nog wel dat het model in je haar volledig verdwijnt. Dit kan er vervolgens meer voor zorgen dat jij misschien minder goed in je vel zit of er zelfs onzeker door wordt. Maar wat te doen tegen vet haar, en hoe ontstaat dit? Je leest het allemaal in dit artikel.

Hoe ontstaat vet haar?

Over ons hele lichaam hebben we haar, zelfs op plekken waar je dit niet kunt zien. Waar haren groeien, zijn er ook openingen in de huid. Bij deze openingen zitten vet- of talgklieren die talg produceren omdat dit de huid gezond houdt en daarnaast beschermt tegen bacteriën en infecties. Wanneer de talgklieren meer produceren dan normaal ontstaat er een vette hoofdhuid met als gevolg ook vette haren. Dit kan komen door onderstaande oorzaken:

  • Je eet te veel vet
  • Je bent in de overgang
  • De temperatuur gaat omhoog
  • Je zit in de pubertijd
  • Je bent zwanger
  • Je hebt een stressvolle periode
  • Je hebt het geërfd
  • Je menstrueert

Vaak is er wel wat aan te doen maar wanneer het met je hormonen te maken heeft wordt dit lastiger. Wanneer je in de pubertijd of de overgang zit, of wanneer je zwanger bent heeft dit vooral met de hormonen te maken. Je kunt het vette haar dan wel verminderen maar je komt er niet helemaal vanaf.

Handige tips om vettig haar te voorkomen

Onderstaand vind je een aantal tips met betrekking tot het tegengaan van vet haar. De ene is wat makkelijker toe te passen dan de ander maar ze hebben allemaal als doel vet haar te voorkomen, bestrijden of verbergen.

Doe de douche kouder

Eén van de oorzaken van vet haar is een (te) hoge temperatuur tijdens het douchen. Dit zorgt voor een hogere talgproductie wat dus automatisch resulteert in vet haar. Door minder heet te douchen neem de talgproductie af waardoor jouw haar minder snel vet wordt.

Was je haren niet te vaak

Als je gaat douchen ben je al snel geneigd je haren te wassen, maar dit hoef je echt niet elke dag te doen! Twee tot drie keer per week je haren wassen is voldoende. Wanneer je dit te vaak doet verwijder je namelijk de natuurlijke vetten waardoor je hoofdhuid weer nieuwe aan wilt maken. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel waarin jij je haar elke dag blijft wassen en je hoofdhuid daarna direct weer nieuwe talg aanmaakt.

Een hoofdmassage zorgt voor vet haar

Hoe lekker het ook is, een hoofdmassage is goed voor de bloedsomloop en dat stimuleert de talgproductie. Door de hoofdhuid te masseren krijg je dus sneller last van vet haar.

Spoel alles uit

Zorg er altijd voor dat je alles goed uit je haar wast. Of dit nou een masker, shampoo of conditioner is; wanneer je dit niet goed uitspoelt zorgen de achtergebleven resten er al snel voor dat je haar er heel vet uit ziet.

Conditioner zorgt voor vet haar

Gebruik jij vaak conditioner? Grote kans dat je alles daarmee insmeert. Maar je kunt dit beter alleen in het haar en de haarpunten aanbrengen, en niet op de hoofdhuid. Hiermee voorkom je dat het haar vet wordt maar ook dat het er vet uitziet.

Niet met je handen door je haren gaan

Wanneer je lang haar hebt of haar dat snel voor je gezicht komt heb je al snel de neiging met je handen door je haar te gaan. Maar je handen zijn vet en wanneer je deze handeling vaker op een dag doet kan dit ervoor zorgen dat je haar sneller vet wordt. Je kunt je haren dus het beste vastzetten met een klem of elastiekje en de look fixeren met haarlak. Haarlak helpt trouwens ook vettig haar voorkomen!

Verschoon je bed

Het regelmatig verschonen van je bed, en dan met name het kussensloop, is ook een manier om vet haar te bestrijden. Alle vetten van je haar komen hier ’s nachts namelijk in te zitten dus elke keer wanneer jij met je hoofd het kussen raakt, komt de hoofdhuid weer met deze vetten in aanraking.

Je voeding en vet haar

Wist jij dat vet eten ervoor kan zorgen dat het haar ook vetter wordt? Zorg er dus voor dat je gebalanceerd eet, en niet elke week patat, pizza en andere vette dingen naar binnen werkt. Dit is niet alleen slecht voor je haar, maar ook voor je lichaam.

Tijdelijk vet haar verbergen

Moet je zo de deur uit en heb je daardoor geen tijd om te douchen maar is je haar wel ontzettend vet? Dan kun je een droogshampoo gebruiken. Het zetmeel dat hierin zit neemt de olie en de productresten in jouw haar op waardoor je haar er niet of minder vettig uit ziet.

Lees ook: De nieuwe auto’s van 2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here