geen werkstress

Tijdens je vakantie kan het heel erg verleidelijk zijn om toch even contact op te nemen met kantoor. Even die paar e-mails beantwoorden, bellen naar kantoor of zelfs contact opnemen met een klant. Maar dit zorgt er vaak voor dat je alleen maar meer stress krijgt, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor je vakantie. Op deze manier kun je namelijk niet volledig genieten van je vakantie, omdat je telkens met je werk bezig bent. Maar hoe ervaar je nou geen werkstress tijdens je welverdiende vakantie? Dat vertellen wij je in dit artikel.

Geen contact met je baas

Ondanks dat er geen officiële regels zijn wat betreft het doorwerken tijdens vakantie, mag je baas er niet vanuit gaan dat jij tijdens je vakantie bereikbaar bent. Iedereen heeft immers recht op vakantie, dus je mag prima van je baas verlangen dat hij jou in die periode met rust laat.

Je vakantie is bedoeld om even tot rust te komen en op te laden. Als je dan telkens wordt lastig gevallen door het werk met verschillende problemen en vragen, kan dit erg vervelend zijn. Ook al is het maar één e-mail, dat kan er wel voor zorgen dat het in je hoofd blijft zitten en je daardoor niet volledig kunt genieten van je vakantie. Om deze werkstress te voorkomen kun je hierover dan ook het beste duidelijke afspraken maken met je baas.

Geen werkstress betekent rust tijdens de vakantie

Hoe moeilijk het voor sommigen ook is om offline te blijven tijdens de vakantie, het is wel nodig. Zeker wanneer je volledig uitgerust weer op het werk terug wilt komen na je vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen werkstress hebt? Met onderstaande tips moet dat goedkomen!

  • Draag je werk over aan anderen – Zorg ervoor dat je ruim voor je vakantie al een lijst met zaken hebt opgesteld die tijdens je vakantie opgepakt moeten worden. Bespreek dit wel goed met je collega’s en zorg er daarnaast voor dat ze begrijpen wat ze moeten doen. Hoe beter je dit uitlegt, hoe groter de kans dat ze je tijdens je vakantie met rust laten.
  • Wees consistent – Op het moment dat jij het eerste mailtje van een collega gaat beantwoorden, verwachten je collega’s dat je dit bij volgende e-mails ook doet. Je kunt daarom het beste niet reageren, of heel kort en krachtig als het niet anders kan.
  • Zet je werk email uit op je telefoon – Heb je een werktelefoon? Laat deze dan thuis. Heb je geen werktelefoon, en heb je jouw werk e-mail op je privé telefoon? Schakel dit e-mail adres dan uit, blokkeer hem of verwijder de app van je telefoon. Op deze manier kan je ook geen e-mails lezen en kun je volledig genieten van je vakantie.
  • Gebruik je telefoon minder – Leg je telefoon tijdens het eten, maar ook tijdens bijvoorbeeld een tour of rondleiding, weg. Op die manier kun je beter genieten van je vakantie en de bezigheden, en ben je niet bezig met je werk. Bovendien is het voor je reisgezelschap ook niet leuk als jij telkens op je telefoon bezig bent.
  • Werkstress? Werk specifiek – Is het toch noodzakelijk dat je even wat aan je werk doet, omdat je werkstress hebt? Doe dit dan op een specifiek moment en verder niet. Na het ontbijt bijvoorbeeld, of voordat je de deur uitgaat voor een rondleiding.

Geen werkstress betekent vooral; genieten!

Je vakantie is bovenal bedoelt om te genieten. Van het weer, je gezelschap, de omgeving, het eten en de cultuur. Heb jij geen werkstress dan ben je beter in staat dit in je op te nemen en ook echt volledig te genieten. Laat je telefoon dus regelmatig liggen of zet je e-mail uit, zodat je niet telkens afgeleid wordt. Genieten van je vakantie is nodig om te ontspannen en op te laden. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat jij na je vakantie weer met frisse moed aan de slag kan gaan.

Lees ook: Hoe kun jij je zakelijk kleden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here