strak interieur met mango tinten

Nee, we gaan je in dit artikel niet vertellen dat je overal in huis mango’s moet gaan neerzetten. Die zomers gekleurde, ovale vrucht is niet de opvolger van de ananassen die je plotseling overal terug zag komen als lampen, kussens en andere interieurartikelen. Nee, we hebben het hier over de bomen waar die mango’s aan groeien. Of preciezer gezegd: de meubels die van die bomen gemaakt worden. Want met een mangohouten kast, tv-meubel of eettafel haal je echt een prachtig statement in huis. We vertellen je graag alles wat jij moet weten over deze bijzondere houtsoort. Dat begint al bij de herkomst van het hout.

Het verhaal van mangohout

Mangohout is vooral afkomstig uit India en Australië, waar mango’s worden geteeld. Mangobomen kunnen tot wel veertig meter hoog worden en groeien bijzonder snel. De eerste jaren geeft de boom veel mango’s, maar die productie loopt daarna snel terug. Voor de boer wordt het daarom economisch gezien al snel gunstiger om de oude bomen te kappen en nieuwe te planten. Van de gevelde bomen worden vervolgens mangohouten meubels gemaakt. De keuze voor mangohout is dus een bewuste en duurzame, doordat de bomen na hun productieve jaren een nieuwe bestemming krijgen.

Kenmerkend voor mangohout zijn de warme kleur en de robuuste uitstraling. Door het oppervlak lopen doorgaans prachtige patronen, waardoor geen twee meubels van mangohout ooit helemaal hetzelfde zijn. Door de grote dichtheid en stevigheid valt het onder de hardhoutsoorten, waardoor het ideaal is voor het maken van meubels. Dankzij het unieke karakter passen mangohouten meubels in ieder interieur. Van de ultieme blikvanger in een minimalistische inrichting, tot stoere aanvulling op een industrieel interieur. In veel mangomeubels worden metalen accenten verwerkt, van tafelpoten tot deurlijsten, wat de stoere uitstraling nog verder naar voren brengt.

Mangohout is bijzonder veelzijdig

Wat denk je bijvoorbeeld van een nieuwe buffetkast van mangohout, schitterend afgewerkt met glas en zwart staal zodat de warme kleuren nog beter tot hun recht komen? Of een stijlvol tv-meubel waarop de televisie nog beter tot zijn recht komt. Stel je eens voor hoe heerlijk een avondje Netflix wordt wanneer alle snoeren, apparatuur en stekkerdozen zijn weggeborgen en je tv rust op een stijlvol meubel.

Tot slot nog iets over het onderhoud van mangohout, want je wilt natuurlijk wel dat je meubels in topconditie blijven. Het is goed om te weten dat mangohouten meubels doorgaans al zijn behandeld tegen vuil en vocht. Daar hoef jij je dus geen zorgen meer om te maken. Houd er rekening mee dat deze houtsoort – zoals het meeste hout – niet dol is op nattigheid. Schoonmaken doe je dus bij voorkeur met een droge of licht vochtige doek, zonder schoonmaakmiddelen. Ruim eventueel gemorst water of ander vocht zo snel mogelijk op.

Wordt na verloop van tijd het hout wat dof of wil je de kleur weer meer naar voren halen? Hiervoor kun je het beste bijenwas gebruiken. Dat is een natuurlijk product dat de glans en kleur van het hout weer beter doet uitkomen. Houd er wel rekening mee dat het hout er ook iets donkerder van kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here