coming out

Je bent niet hetero, en dat weet je waarschijnlijk al een tijdje. Je weet ook dat er een moment komt dat je dit aan anderen moet vertellen maar, hoe pak je zo’n coming out aan? Vertellen dat je niet die persoon bent die zij dachten dat je was kan erg eng zijn, vooral omdat je niet weet hoe de ander zal reageren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen het niet te vertellen, maar dan zou je de rest van je leven met een geheim moeten lopen. Dit houd je een tijdje vol, maar echt niet je hele leven.

Hoe open we tegenwoordig ook zijn, nog steeds gaan veel mensen er standaard maar vanuit dat iedereen automatisch hetero is, tot het moment dat jij hen verteld dat dit niet zo is. Zo zal een jongen standaard de vraag krijgen of hij nou nog steeds geen vriendin heeft, en wordt er aan meiden regelmatig gevraagd of er leuke jongens bij haar op school zitten. Dit kan vooral voor jouzelf erg storend zijn. Door te vertellen dat jij niet hetero bent, ben je meteen van die gênante vragen verlost.

Hoe vertel je het aan anderen?

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt aan wie je het als eerste wilt vertellen. Je doet er goed aan iemand uit te kiezen waarvan je bijna zeker weet dat diegene positief zal reageren en het niet doorverteld. Je moet diegene dus volledig kunnen vertrouwen en hij/zij moet goed naar je kunnen luisteren en je waarderen zoals jij bent. Dit kunnen je ouders zijn, maar bijvoorbeeld ook je zus of best vriend(in).

Besluit je het als eerste aan je ouders te vertellen en zijn zij niet meteen positief en trots op je dat je dit hebt verteld? Laat ze dan aan het idee wennen. Jij weet het al een tijdje van jezelf, maar voor je ouders is dit nog helemaal nieuw. Uiteraard kan het ook zo zijn dat ze wel meteen positief reageren, of dat ze je zelfs vertellen dat ze dit al aan zagen komen.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat jouw vriend(in) niet direct positief reageert omdat hij/zij aan het idee moet wennen. Word dan niet boos maar geef het de tijd. Ook hierbij geldt dat jij het al een tijdje weet, maar het voor hem/haar nog helemaal nieuw is.

Reacties op je coming out

Het is natuurlijk heel erg fijn wanneer mensen positief op je coming out reageren, maar helaas kan het ook gebeuren dat je negatieve reacties krijgt. Zo kan je te horen krijgen dat je het doet voor de aandacht of om bij een bepaalde groep te horen, dat het een fase is en het wel weer voorbij zal gaan, of dat je gewoon simpelweg liegt. Ook kan het zijn dat mensen het ‘vies’ vinden en ineens niets meer met je te maken willen hebben. Dit is erg vervelend, maar probeer hierbij niet in discussie te gaan of boos te worden. Geef aan dat je deze reactie niet oké vindt en loop vervolgens weg.

De meeste mensen zullen uiteindelijk wel bijdraaien, zeker wanneer ze om je geven en jullie vriendschap echt is. Draaien ze niet bij? Dan is dat hun verlies, en niet die van jou. Als zij jou niet kunnen accepteren voor wie jij echt bent, dan waren het ook geen echte vrienden.

Lees ook: Beter oefenen op je instrument doe je zo!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here