sinterklaas

Iedereen heeft wel favoriet sinterklaas snoepgoed wat standaard op tafel moet staan tijdens pakjesavond. Voor de één zijn dit kruidnoten en de ander heeft liever taaitaai of chocolade. Deze kun je natuurlijk heel makkelijk in de winkel kopen, maar je kan er ook voor kiezen ze dit jaar eens lekker zelf te maken! Wij laten je in dit artikel zien hoe je dat doet.

Kruidnoten horen bij sinterklaas

Denk je aan sinterklaas, dan denk je al gauw aan kruidnoten. Deze zijn in de winkel in ontzettend veel verschillende smaken te maak. De traditionele kruidnoten natuurlijk, maar ook chocolade-, truffel-, yoghurt- en karamel-zeezout zijn inmiddels erg populair. Wil je het nou eens anders doen, maak dan zelf eens kruidnoten met Ferrero Rocher of met matcha en witte chocolade.

Ferrero Rocher kruidnoten

Voor een schaaltje vol van deze heerlijke kruidnoten heb je niet veel nodig. Naast 200 gram kruidnoten heb je ook nog 200 gram melkchocolade nodig en een handvol hazelnoten. Zorg er wel voor dat de chocolade van goede kwaliteit is.

Nu is het de bedoeling dat je de hazelnoten fijnhakt en de chocolade au bain-marie smelt. De gehakte hazelnoten roer je door de chocolade heen en wanneer alles gesmolten is haal je de kruidnoten hier één voor één doorheen. Dit kun je het beste doen met twee vorken. Leg ze daarna op een vel bakpapier en laat ze goed uitharden.

Kruidnoten met matcha en witte chocolade

Ook voor een schaaltje van dit Sinterklaas snoepgoed heb je niet veel nodig. 200 gram kruidnoten, 200 gram witte chocolade van goede kwaliteit, 1-2 eetlepels matcha en een theezeef is alles!

Begin met het au bain-marie smelten van de witte chocolade. Wanneer alles is gesmolten haal je de kruidnoten er doorheen, dit kan het beste met twee vorken. Leg ze vervolgens op een vel bakpapier. Nu schep je 1 tot 2 eetlepels matcha in het theezeefje en dit schud je uit boven de kruidnoten, totdat ze allemaal een mooie laag hebben.

Taaitaai poppen voor sinterklaas maken

Ook taaitaai poppen horen natuurlijk bij sinterklaas en ook dit snoepgoed is eenvoudig zelf te maken. wanneer je het in de vorm van een pop doet is het ook nog eens heel leuk om samen met kinderen te doen! Hieronder zie je wat je ervoor nodig hebt en hoe je de poppen maakt.

  • 80 milliliter water
  • 130 gram honing
  • 170 gram bruine basterdsuiker + 20 gram extra
  • 230 gram bloem
  • 200 gram volkoren- of roggebloem
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • Een uitsteker in poppetjesvorm

Breng eerst het water samen met de honing en de 170 gram suiker aan de kook. De bloemsoort meng je ondertussen samen met het zout. Wanneer het water kookt haal je de pan van het vuur af en doet het mengsel bij de bloem. Mix dit vervolgens tot een plakkerig deeg en laat het daarna afgedekt een nacht rusten op kamertemperatuur. Zet het dus op het aanrecht en niet in de koelkast.

Verwarm de volgende dag de oven voor op 210 graden en maak poeder van het anijszaad door middel van een vijzel. Doe het anijspoeder samen met de bakpoeder en de overige suiker in een kom en meng dit samen met een scheutje water. Kneed dit vervolgens door het deeg en rol het vervolgens uit tot een plak. Zorg ervoor dat deze rond de centimeter dik is.

Gebruik vervolgens de uitsteker om de mooie poppen uit te steken die zo typerend zijn voor de sinterklaas periode en verdeel deze over een bakplaat dat bekleed is met bakpapier. Plaats de bakplaat in de oven en bak ze taaitaai poppen in 12 minuten gaar en mooi goudbruin.

Gevuld speculaas voor sinterklaas avond

Speculaas is lekker, maar gevuld speculaas is nog lekkerder! Hoe dat komt hoeven we je niet te vertellen, dat komt natuurlijk door de amandelspijs. Ook dit heerlijke sinterklaas snoepgoed kun je in alle winkels vinden maar het is net zo lekker om het gewoon zelf te maken. Wat je nodig hebt en hoe je de koek maakt, lees je hieronder.

Voor de koek:

  • 300 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 175 gram zachte boter
  • 75 gram ruwe rietsuiker
  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 2,5 eetlepels volle melk
  • 1 ei
  • Mespuntje zout

Voor de vulling:

  • 300 gram amandelspijs in blokjes
  • 1 eetlepel amaretto
  • 1 licht geklutst ei
  • Amandelschaafsel
  • Nog 1 licht geklutst ei voor de afwerking

Doe alle ingrediënten die nodig zijn voor de koek in een kom en mix dit goed met een mixer of keukenmachine totdat het mengsel een grote bal vormt. Haal het deeg nu uit de kom en verdeel dit in tweeën. Wikkel allebei de delen in plasticfolie en leg ze voor drie uur in de koelkast.

Om de amandelpasta te maken doe je de amandelspijsblokjes samen met het ei en de amaretto in een kom en dit pulseer je totdat er een zacht pasta-achtig mengsel ontstaat. Ook deze pasta wikkel je in plasticfolie en legt dit voor 2,5 uur in de koelkast. Wanneer het tijd is om het koekdeeg en de amandelpasta uit de koelkast te halen kun je het beste nog een halfuur wachten voordat je gaat bakken.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op een vierkante bakplaat van 20×20 centimeter. Rol één deel van het deeg uit tot een vierkant in dezelfde maat en leg dit op de bakplaat. Vervolgens verdeel je de amandelpasta over deze bodem. Het tweede deel van het deeg rol je uit op dezelfde manier en plaatst dit boven op de pasta.

Druk de randen iets aan wanneer je denkt dat dit nodig is en kwast de bovenkant met het andere geklutste ei. Maak met een mesje 16 gelijke stukken in de bovenkant van het deeg maar zorg er wel voor dat je het deeg niet helemaal doorsnijdt. Vervolgens kun je er wat amandelschaafsel overheen strooien. Zet de bakplaat nu in de oven voor 35-40 minuten en laat de koek volledig afkoelen voordat je hem gaat snijden.

Lees ook: Je huis aankleden met okergeel en mosgroen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here