fantasie

Je zou denken dat kinderen door middel van hun speelgoed helemaal op kunnen gaan in hun fantasie. Geef een kind een pop en binnen een mum van tijd zit ze in een speelwereld. Toch is het zo dat speelgoed vaak de fantasie van kinderen doodt, en dat is zonde want fantasie is belangrijk. Het draagt bij aan je spel, maar draagt daarnaast ook bij aan de ontwikkeling van emotionele beheersing, sociale vaardigheden, kritisch denken, creativiteit en empathie. Hoe je de fantasie van kinderen kan stimuleren, lees je in dit artikel.

Zorg voor de juiste materialen

Het is vrij belangrijk dat je kinderen de juiste materialen geeft om mee te spelen, zeker omdat veel speelgoed de creativiteit en fantasie van kinderen doodt. Denk hierbij aan games, tablets en smartphones, maar ook Lego. Bij Lego zitten bouwinstructies die heel duidelijk zijn, en dit zorgt ervoor dat kinderen niet zelf meer hoeven te bedenken hoe ze iets in elkaar zetten. Daarnaast hebben ook de poppetjes vaak al duidelijk karakters. Gooi je echter alle Lego bij elkaar in één bak zonder bouwinstructies, dan zorgt dit wel voor fantasie. Ze moeten dan namelijk zelf bepalen wat ze gaan bouwen en hoe ze dit in elkaar gaan zetten.

Andere materialen die bijdragen aan de fantasie zijn open en hebben niet echt een duidelijke functie. Denk aan een blokkendoos of verschillende knutselspullen waar een kind heel veel mee kan.

Fantasie zonder speelgoed

Er wordt weleens gedacht dat meer speelgoed direct zorgt voor meer speeltijd en dus gehoorzame kinderen, maar dat is helemaal niet waar. Te veel speelgoed zorgt ervoor dat een kind niet meer weet wat hij moet kiezen, daarnaast is ook de fantasie ver te zoeken. Als het om speelgoed gaat is het dus zeker zo dat een kind er meer plezier aan heeft wanneer hij niet overladen wordt met speelgoed.

Biedt dus eens twee of drie verschillende stukken speelgoed aan en berg de rest op. Grote kans dat je kind het andere speelgoed niet mist, en dat hij urenlang kan spelen met het aangeboden speelgoed.

Zorg voor genoeg tijd

Is je kind creatief bezig en gaat hij helemaal op in zijn fantasie? Dan doe je er goed aan hem zijn gang te laten gaan, en hem de tijd te geven. Is het etenstijd? Laat het dan liggen tot na het eten of tot de volgende dag, zodat je kind er op een ander moment weer mee verder kan.

Creatieve uitspattingen zijn belangrijk, maar hebben wel tijd nodig. Zou jij een poppetje moeten tekenen binnen vijf minuten, dan ziet deze er lang niet zo netjes en gedetailleerd uit als wanneer je twee uur de tijd had gehad.

Lees ook: Je vriendschappen onderhouden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here