roos

Wil je ook graag weleens een mooie zwarte jurk aantrekken, een zwarte blouse of misschien wel een jasje maar doe je dit niet omdat er dan binnen een paar uur allemaal witte schilfers te zien zijn op je schouders? Dan heb je waarschijnlijk last van roos, zeker wanneer je ook jeuk hebt. Wij vertellen je hoe je eraan komt maar, belangrijker nog, hoe je er ook weer vanaf komt.

Wat is roos precies?

De schilfers die op je kleding terechtkomen zijn oude huidcellen die los zijn gekomen van de hoofdhuid. Aan de onderkant van de huid worden nieuwe cellen gemaakt en de oude laten aan de bovenkant los. Bij een normale huid zijn deze schilfers heel erg klein en daardoor onzichtbaar. Maar wanneer je last hebt van roos loopt het vernieuwingsproces net even wat sneller dan normaal, waardoor deze schilfers dus wel zichtbaar zijn. Ook is het hierbij zo dat de oude schilfers aan elkaar vast blijven plakken, waardoor ze meer zichtbaar zijn. Een ander woord hiervoor is eczeem, hoofdroos is daar een vorm van.

Wat zijn de oorzaken?

Een echt goede reden waarom de één wel roos heeft en de ander niet, is er momenteel niet. Wel zijn er een aantal factoren die hierin mee kunnen spelen zoals de aanwezigheid van verschillende gisten, je talgproductie maar ook of je aanleg hebt voor roos. Ook een droge hoofdhuid door verkeerde shampoo of andere producten en het klimaat kan hierin zeker een rol spelen.

Er zijn genoeg fabels over roos te vinden. Zo zouden mensen met donker haar eerder last hebben van roos, terwijl dit zeker niet klopt. Echter is het wel zo dat het bij donker haar eerder opvalt dan wanneer iemand met blond of rood haar er last van heeft. Ook wordt er vaak gezegd dat er dan wel iets mis zou zijn met je hygiëne. Als jij je haar maar vaak genoeg wast, heb je er ook geen last van. Ook dit klopt absoluut niet. sterker nog; je haar (bijna) elke dag wassen is juist hartstikke slecht!

Wat kun je doen tegen roos?

Er zijn een aantal dingen die je zou kunnen doen tegen roos. De belangrijkste hierin is wel dat je niet moet gaan krabben, hoe verleidelijk dat ook is. Want op het moment dat je gaat krabben wordt de roos alleen maar erger. Zo lang jij er vanaf weet te blijven kan je hoofdhuid herstellen waardoor het vaak vanzelf over gaat. Het wassen van je haar kun je het beste doen met een milde of pH-neutrale shampoo, en probeer eens wat korter en kouder te douchen. Een warme, lange douche zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt.

Zodra de zon zich laat zien, geniet daar dan van. roos verminderd namelijk bij hogere temperaturen. Ook een voedingssupplement zoals vitamine A en B6 kunnen je helpen maar daarnaast wil een massage ook nog wel eens helpen. Doe dit dan met kokosolie, tea tree olie of appelazijn. Mocht dit allemaal niet helpen, neem dan contact op met je huisarts voor een medicinale shampoo.

Lees ook: Watercolor eye make-up

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here