avocado

Avocado’s zijn ontzettend lekker en veelzijdig te gebruiken. Daarnaast schijnt het dat ze goed zijn voor je eetlust, je huid, het gezichtsvermogen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel maar, is dat ook echt zo? In dit artikel laten wij je zien of avocado echt zo gezond is als we denken en waar dat door komt.

Waarom avocado gezond is

Wist je dat avocado’s meer eiwitten bevatten dan andere fruitsoorten? Ook zijn ze rijk aan vezels, mineralen, vetten en belangrijke vitamines zoals vitamine B5, B6 en C. deze zorgen ervoor dat ziektes voorkomen kunnen worden. Ook kunnen avocado’s helpen het cholesterol omlaag te brengen. Dit komt omdat ze rijk zijn aan bèta-sitosterol.

De vrucht helpt je bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat een avocado gezonde vetten bevat en maar een laag suikergehalte heeft. Een stabiele suikerspiegel is nodig om je fit en gezond te voelen. De avocado kan je daarbij helpen omdat ze veel eiwitten bevatten en rijk zijn aan vezels.

Foliumzuur

Ook zijn avocado’s rijk aan foliumzuur, dat erg belangrijk is voor vrouwen die zwanger willen worden of in de eerste 12 weken van hun zwangerschap zijn. Door avocado te eten verminder je de kans op een miskraam, een open ruggetje en neurale buisdefecten. Daarnaast zorgt het foliumzuur in avocado er ook voor dat de productie van verschillende hormonen wordt ondersteunt. Dit zijn de zogeheten ‘happy’ hormonen serotonine, dopamine en norepinefrine. Deze hormonen zijn aanwezig bij:

  1. Je energiebalans
  2. Je eetlust
  3. De manier waarop je pijnprikkels ervaart
  4. De kwaliteit van je nachtrust

Door het eten van avocado kan dit een positief effect geven op alle bovenstaande punten.

Het is gezond voor de huid en het gezichtsvermogen

Volgens de University of Maryland Medical Centre kan avocado in samenwerking met B12 crème zorgen voor een succesvolle behandeling  van de huidziekte psoriasis. Daarnaast zorgen de vele antioxidanten in avocado’s ervoor dat het gezichtsvermogen op de lange termijn wordt beschermd. Dit komt voornamelijk door de stoffen luteïne en zeaxanthine.

Bescherming tegen ziektes

De vezels die in een avocado zitten houden je spijsverteringskanaal in een goede conditie. Dit zorgt er dus voor dat de virussen en bacteriën, die zich daar bevinden, worden bestreden. Dit is goed voor je weerstand. Ook heb je door het eten van een avocado minder kans op obesitas, diabetes, een beroerte, een hoge bloeddruk en verschillende hartziektes, volgens de University of Kentucky.

Avocado is goed voor je darmen

Volgens de stichting Darmgezondheid Nederland eet 9 op de 10 Nederlanders te weinig vezels, wat natuurlijk een erg hoog aantal is. Maar het is ook zonde, vezels kunnen je namelijk bij een aantal dingen helpen waaronder:

  • Het verlagen van het risico op hartziektes
  • De weerstand verhogen tegen ziektes
  • Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
  • De goede darmbacteriën voeden
  • De stoelgang bevorderen
  • Een gezond gewicht krijgen en behouden

Zoals bekend zitten er in avocado’s veel vezels, en dus is het goed voor de darmen, maar ook voor je algehele gezondheid.

Avocado en afvallen, hoe zit dat?

Wanneer je af wilt vallen is het aan te raden regelmatig avocado’s te eten. Ondanks dat er in een hele avocado ongeveer 322 calorieën zit, helpt deze je namelijk wel om op een gezonde manier af te vallen. Avocado’s zorgen voor een verminderde eetlust, een snellere stofwisseling en kunnen er daarnaast voor zorgen dat eetbuien voorkomen worden. Dit alles komt doordat zij rijk zijn aan gezonde vetten en vezels.

Gezonde vetten

Tot tien jaar geleden dachten mensen dat vet de boosdoener was van overgewicht. Gelukkig zijn er inmiddels vele onderzoeken geweest, die bewezen hebben dat dit niet zo is. Het zijn namelijk niet de gezonde vetten maar een overmatig gebruik van suikers die zorgen voor overgewicht. Dit betekent dus dat je gewoon avocado’s kunt eten en jij je geen zorgen hoeft te maken dat je daardoor aankomt. De gezonde vetten die in avocado’s zitten zorgen ervoor dat jij sterk, fit en slank kunt worden in combinatie met een gevarieerd en gezond eetpatroon en genoeg lichaamsbeweging.

Wat zegt de wetenschap over avocado?

Dat de avocado inmiddels razend populair is, is niet meer te ontkennen. Maar wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over? Wetenschappers hebben onderzocht wat de invloed van avocado’s nou precies is op onze gezondheid. Het blijkt namelijk dat avocado’s het LDL-cholesterol kunnen laten dalen en het HDL-cholesterol juist laten stijgen. Ook de ontstekingsmarkers en de triglyceriden in het bloed dalen door het eten van een avocado.

In Amerika ontdekten onderzoekers dat mensen die op regelmatige basis avocado’s eten een lagere kans hebben op cardiovasculaire ziekten en het metabool syndroom. Dit komt doordat de aanwezige vezels en gezonde vetten voor een lange tijd verzadigen. Ook hebben onderzoekers vastgesteld dat ze gewrichtsklachten zoals bijvoorbeeld artritis kan verminderen. Op dit moment zijn er zelfs studies bezig die onderzoeken of avocado’s een gunstig effect hebben op kanker.

Avocado bereiden

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop avocado bereidt kan worden. Wat je er ook mee gaat doen, het is verstandig eerst de grote pit eruit te halen voordat er ongelukken gebeuren. Dit kun je het beste doen door de avocado over de breedte helemaal rond te snijden en de bovenste helft van de avocado een kwart te draaien. Nu heb je twee losse helften en kun je de pit er gemakkelijk uithalen. Het binnenste van de avocado lepel je er vervolgens heel gemakkelijk uit.

Avocado als spread

Je kunt avocado makkelijk gebruiken als spread. Lekker voor op brood, een cracker of een omelet. Door de avocado fijn te prakken en daar een beetje peper en zout aan toe te voegen kom je al een heel eind. Maar je zou er ook hummus, pesto, salsa of guacamole van kunnen maken.

Avocado met ei

Avocado met ei is een heerlijke combinatie. Door de avocado fijn te prakken met kruiden en het daarna op je omelet te leggen bijvoorbeeld. Maar je kunt het natuurlijk ook door je roerei heen doen of je eieren vullen met avocado. Ook is het een idee om je avocado samen met ei in de oven te doen. Hierbij doe je het ei in de halve avocado, om ze vervolgens in de oven te zetten.

Salade

Salades doen het altijd goed, zeker in de zomer. Wanneer je gek bent op avocado kun je deze dan ook gerust toevoegen aan je salade. Zo kun je denken aan een maaltijdsalade met gerookte kip, avocado, sla en paprika met een lekkere dressing, of een salade van mango, avocado en gember. Wil je het liever wat zoeter? Denk dan eens aan een salade van walnoten, ananas, kip en avocado of een salade met sinaasappel, avocado en tomaat.

Lees ook: Huidkanker aanwezig bij 1 op de 5 mensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here