huidkanker

Ben jij, net als zoveel andere mensen op de wereld, gék op de zon en lig je het liefst de hele dag te zonnen zodra het weer dat toelaat? Volgens experts kun je dit beter vermijden, huidkanker is namelijk de snelst stijgende vorm van kanker. Het grootste risico, die loop je helaas op in de zon.

Lekker bruin bakken

Vakantie draaide vroeger waarschijnlijk vooral om bruin worden. samen met je vriendinnen kijken wie er het bruinst was en als je verbrand was? Dan maakte dat niet uit. Tenslotte was je dan over een paar dagen wel bruin! De ene gebruikte zonnebrand, de ander helemaal niks, en dan had je ook nog mensen die olie gebruikte. Maar met al dat zonnen zorg je er ook voor dat je een risico loopt. En dat risico is tegenwoordig een stuk groter; maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt huidkanker. Hiermee is deze vorm van kanker de meest voorkomende én snelst stijgende van Nederland. Maar liefst 52% van alle kankergevallen in Nederland gaat zelfs om huidkanker, gevolgd door borstkanker.

Forse stijging huidkanker

Maar hoe kan het dat deze vorm ineens zo snel toeneemt? Dit komt vooral doordat we de afgelopen jaren veel meer naar de zon op vakantie zijn gegaan, maar ook doordat we vaker een zonnebank pakken. Het blootstellen aan de zon of de zonnebank is dan ook de grootste oorzaak bij huidkanker. Een andere reden hiervoor is dat mensen langer leven. De meeste mensen die doodgaan aan huidkanker zijn boven de 70 jaar, maar er zijn wel steeds meer jonge mensen bij wie huidkanker geconstateerd wordt. Een positief punt hierin is wel dat deze vorm van kanker tegenwoordig in een veel vroeger stadium ontdekt wordt omdat er veel meer aandacht voor is in de media, maar ook omdat mensen veel alerter zijn en sneller naar de dokter zullen gaan wanneer zij iets opmerkelijks vinden aan of op hun lichaam.

Basaalcelcarcinoom (BCC)

Huidkanker heeft drie groepen die het meest voorkomen, en daarvan is basaalcelcarcinoom er één van. Van alle 73.000 mensen die vorig jaar huidkanker kregen, waren er maar liefst 48.000 die te maken hadden met BCC. Deze vorm is vrij goed te behandelen, ofwel met een speciale chemocrème of door het weg te laten snijden. Gelukkig gaat er bijna nooit iemand dood aan BCC.

Wanneer naar de huisarts?

Maar wanneer ga je nou naar de huisarts? Hoe weet je of iets ‘gewoon’ een plekje is, of dat er een kans bestaat dat het wellicht huidkanker is? Bij BCC is dit vrij lastig te ontdekken omdat het een rood of glanzend plekje op je huid is. Wel gaat dit plekje snel open, wanneer je erlangs schuurt of je aan het afdrogen bent bijvoorbeeld. Maar, een ‘normaal’ plekje gaat binnen een paar weken weg, BCC niet. Bij PCC, een andere vorm van huidkanker, ontdek je het doordat er een harde plek op je huid zit die pijn doet wanneer je erop drukt. Vaak heeft deze plek ook een ruwe en rode huid. De meest agressieve variant van huidkanker, melanoom, ontstaat vrijwel altijd vanuit een moedervlek. Heb jij een moedervlek die pijnlijk is, vaak bloedt, of van vorm veranderd? Dan doe je er goed aan contact op te nemen met je huisarts.

Lees ook: Kalknagels; wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here