besparen

Iedere maand weer gaat er een heleboel geld de deur uit, allemaal naar de vaste lasten. Zo lang de uitgaven minder zijn dan het totaal wat er binnenkomt, is er op zich niets aan de hand. Maar toch, je wilt ook weleens sparen voor later, of juist voor een nieuwe auto, televisie of een verbouwing. Als je vaste lasten hoog zijn is de kans groot dat je vrij weinig kunt sparen. Wil je toch genoeg geld overhouden om voldoende te kunnen sparen, dan zou je het beste wat kunnen gaan besparen. Dit kan vaak vooral op de vaste lasten, al weten veel mensen vaak niet hoe. Met de tips in dit artikel weet jij ook hoe je maandelijks kunt besparen op de vaste lasten.

Besparen op het vervoer

We zijn allemaal dagelijks onderweg, de één met de auto, de ander met de fiets, bus of trein. Wanneer je vooral veel met het OV reist kun je hier aardig op besparen. Zo kun je peilen of je werkgever een mogelijkheid ziet je een abonnement te geven in plaats van kilometervergoeding. Ook kun je op zoek gaan naar het goedkoopste abonnement voor jouw rit, kun je kijken of het mogelijk is in de daluren te reizen en kun je voordeelkaartjes kopen.

Ook wanneer je voornamelijk in de auto zit kun je hier meestal op besparen. Een kleine auto is goedkoper dan een grote station. Heb je die grote auto dus niet perse nodig, dan kun je beter voor een kleiner model kiezen. Daarnaast is ook het onderhoud aan je auto heel belangrijk want als deze regelmatig onderhouden wordt is de kans op grote gebreken en dus dure reparaties, veel kleiner.

Is het mogelijk om op de fiets naar het werk te gaan? Doe dat dan zeker, want dit scheelt je enorm in de kosten. Wanneer dit voor jouw beroep mogelijk is, is het ook een goed idee meer vanuit huis te werken zodat je de auto niet hoeft te gebruiken. Heb je de auto toch nodig? Probeer dan eens te carpoolen of een auto te delen met een collega. En wil je nou graag wat terugverdienen, dan kun je jouw auto ook verhuren op bijvoorbeeld snappcar.nl.

De hypotheek en verzekeringen

Betaal jij iedere maand een vrij hoge hypotheekrente, dan kan het nog weleens lonen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Wel moet je dan een boete betalen bij je oude bank, maar wanneer het je vervolgens 2 of zelfs 3% scheelt, kan dit je duizenden euro’s schelen. Ook daar vroegtijdig af te lossen kan dit je heel wat schelen. Het lijkt misschien alsof het niets uithaalt, maar niets is minder waar. Wanneer je regelmatig aflost wordt het bedrag lager, waardoor de rente ook lager wordt.

Er zijn veel verschillende verzekeringen en in Nederland zijn we er gek op om ons overal voor te verzekeren. Het is daarom goed hier eens naar te kijken, om te voorkomen dat we niet dubbel verzekerd zijn. Ook loont het zeker om zinloze verzekeringen te annuleren, bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering terwijl je voorlopig niet meer op vakantie gaat, of een inzittendenverzekering voor je auto, terwijl jij altijd de enige in de auto bent.

Besparen op de boodschappen

Eten moeten we natuurlijk allemaal maar de hoeveelheid geld dat elke maand naar de boodschappen gaat kan wel verminderd worden. Dit kan bijvoorbeeld heel goed door voornamelijk zelf te koken en geen eten te halen of uit eten te gaan. Een ander voorbeeld om geld te besparen is door groot in te kopen op aanbiedingen die lang houdbaar zijn en die je daadwerkelijk gebruikt. Toiletpapier, scheermesjes, wasmiddel en shampoo bijvoorbeeld. Ook is het verstandig op de onderste schappen te kijken naar de huismerken en budgetmerken.

Lees ook: Tips voor een alternatieve pakjesavond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here