Als je voor jezelf besloten hebt een eigen webshop te beginnen is dit natuurlijk heel erg spannend, want er komt dan ineens heel veel op je af. Niet alleen sta je dagelijks voor de taak onbekende mensen te overtuigen iets bij jou te kopen, maar daarnaast komt er ook veel geregel bij kijken. Hoe je een webshop precies begint en wat je ervoor moet doen om het tot een succes te maken, lees je in dit artikel.
De opkomst van de webshop
Hoewel het internet steeds meer vol komt te staan met webwinkels, betekent dat natuurlijk niet dat fysieke winkels geen schijn van kans meer hebben. Natuurlijk zijn er veel winkels uit het straatbeeld verdwenen, denk aan speelgoed-, boeken- en kledingwinkels, maar er zijn ook veel winkels nieuw gestart. Denk aan een boetiek, een winkel waar van alles verkocht wordt of juist een winkel met eigengemaakte producten. Daarnaast is het ook zo dat veel mensen die begonnen zijn met een webwinkel, uiteindelijk ook een eigen winkel zijn begonnen omdat het zo goed liep. Naast het openen van een webshop kun je er dus ook rekening mee houden dat je wellicht uiteindelijk ook een fysieke winkel zal openen.
Wat maakt een eigen winkel uniek?
Webwinkels groeien alleen maar tegenwoordig, maar toch zorgen de fysieke winkels er ook voor dat zij uniek blijven. Dit wil jij natuurlijk ook wanneer je een eigen winkel begint, en daarom is het goed met bepaalde punten rekening te houden. Deskundig advies is zo’n punt. Online is dat lastig te geven en dus zullen mensen eerder naar een winkel toe gaan. Denk hierbij aan kleding kopen in een lastige (grote) maat, of bij het doen van een grote uitgaven zoals je inboedel. Hierbij geldt trouwens ook dat mensen het product vaak eerst willen aanraken of bij kleding willen passen, zeker wanneer je niet de standaard maat hebt.
Maar ook wanneer je spullen direct nodig hebt, of als je eerst inspiratie op wil doen is een fysieke winkel fijner. Denk aan de IKEA maar ook bouwmarkten en tuincentra. Daarnaast spelen online altijd de verzendkosten mee. Dus wanneer jij alleen iets kleins nodig hebt loont het niet om dat online te bestellen want dan ben je door de verzendkosten duurder uit dan nodig.
Hoe begin je met een eigen webshop?
Meestal is de eerste stap naar een eigen webshop het inschrijven bij de KvK. Iedereen die een handelsonderneming start is namelijk verplicht zich in te schrijven in het handelsregister. Ook moet je een goede, sterke naam bedenken en checken of deze niet al bezet is. Wanneer je dit hebt gedaan reserveer je deze domeinnaam en koop je een website. Vervolgens is het de bedoeling dat je deze gaat bouwen en inrichten, maar dit kun je natuurlijk ook door iemand laten doen die daar verstand van heeft.
Ook het kapitaal is een belangrijk onderdeel. Heb je wat geld achter de hand zodat je kunt investeren? Heb je de juiste voorraad, is de aankleding op orde, heb je een goede marketingstrategie en eventueel medewerkers? Een ondernemersplan helpt je dit allemaal op papier te zetten zodat je kunt inzien hoe je dit terug kunt verdienen. Daarbij is vaak ook een prognose nodig van je financiën voor de aankomende twee jaar. Mocht je geld willen lenen bij de bank, dan heb je hiervoor ook een ondernemingsplan nodig.
Lees ook: De perfecte foundation aanbrengen