hond bij een houtkachel

Met een houtrookfilter wordt het mogelijk om ook met een oudere kachel schoner te stoken. Op die manier wordt overlast door rook en roet verminderd, omdat er minder rook uit de schoorsteen komt. Wist je dat een houtrookfilter tot wel 96% van de schadelijke stoffen kan verminderen? Dat is prettig voor jezelf, en voor je omgeving. Heb je dus een oude houtkachel, dan doe je er goed aan een houtrookfilter te laten installeren. In dit artikel leggen we je uit hoe zo’n filter werkt, en of jouw oude kachel hier geschikt voor is.

De voordelen van een houtrookfilter

Een houtrookfilter gaat de uitstoot van schadelijke fijnstoffen zoals roet en as tegen. Hij werkt dus ook als een roetfilter voor je houtkachel. Daardoor wordt de uitstoot die uit je houtkachel komt schoner en kun je gemakkelijker op een verantwoorde manier stoken. Een goede filter houdt ook geur tegen, waardoor je omgeving minder last van je oude houtkachel zal hebben. De schoorsteen blijft tegelijkertijd schoner, want de katalysator in de filter zorgt voor een vlamloze naverbranding.

Hoe werkt een ABCAT houtrookfilter?

De beste houtrookfilters zijn ABCAT filters. ABCAT staat voor ‘After Burning CATalyst’. Zoals de naam verraadt zijn dit soort filters uitgerust met een katalysator. Die vind je ook terug in de uitlaat van moderne auto’s. Een katalysator zorgt ervoor dat de onverbrande schadelijke stoffen zoals roet alsnog (vlamloos) verbrand worden. Zo komen die stoffen niet in de lucht terecht. Een ABCAT filter verhoogt het rendement van je kachel met zo’n 3%. Ook om die reden is het dus nuttig een filter in je haard te laten plaatsen.

De juiste filter voor jouw haard

Er zijn verschillende randvoorwaarden waar je kachel aan moet voldoen om van een houtrookfilter gebruik te kunnen maken. Wil je een inzethaard plaatsen, maar weet je niet zeker of die wel aan de randvoorwaarden voldoet? ABCAT houtrookfilters zijn geschikt voor houtkachels met een vermogen vanaf 4 kW. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de diameter van de filter. Voldoet je houtkachel aan deze eisen, dan is een ABCAT houtrookfilter een ideale manier om je haard schoner, duurzamer en effectiever te maken. Wil je echt schoon stoken, dan is een modernere haard aanschaffen natuurlijk ook interessant. Nieuwe haarden zijn in de regel schoner dan oude, en komen net zo goed of zelfs beter uit de test dan een oude kachel met houtrookfilter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here