radijsjes uit de moestuin

Van moestuinmaatjes tot een eigen kas in de tuin: je eigen groente verbouwen in een moestuin is populairder dan ooit. Het is dan ook bijzonder leuk om je eigen groenten uit te zien groeien van klein scheutje tot volwaardige plant, en vervolgens met de groenten zelf in de keuken aan de slag te gaan. Heb jij al wat ruimte vrijgemaakt in de tuin, of denk je eraan met een moestuin te beginnen? In dit artikel geven we je een aantal tips voor het beginnen van jouw eigen groentetuin.

De voordelen van een moestuin

Een eigen moestuin maakt het mogelijk om biologisch te tuinieren. Je houdt het groeiproces van je planten zelf in de hand en weet daardoor zeker dat wat je verbouwt. Ook weet je zeker dat de groenten die je uit je moestuin haalt onbespoten zijn, wat gezond is voor zowel de natuur als voor jou. Zelf groenten verbouwen is bijzonder duurzaam: je bespaart enorm op transportkosten en verpakkingsmaterialen. Tuinieren houdt je daarnaast ook lekker in beweging. Zelf in een groentetuin aan de slag gaan is dus op meerdere manieren goed voor je.

Voorbereiden

Voor een moestuin is het niet nodig een apart stuk grond paraat te hebben. Je kunt je eigen voortuin of achtertuin goed gebruiken voor het kweken van verschillende soorten groenten en kruiden. Wist je dat je met speciale bakken zelfs op het balkon een moestuin neer kunt zetten? Veel groentesoorten groeien namelijk net zo gemakkelijk in een pot. Zorg ervoor dat de pot de juiste diepte heeft om ruimte te bieden aan de wortels. Hoeveel ruimte een plant nodig heeft is erg afhankelijk van de soort, dus lees je daar goed op in. Door gebruik te maken van klimrekken kun je met verschillende groentensoorten ook nog eens de hoogte in werken.

Zaden in huis halen

Daarna is het tijd om na te denken over de groenten of kruiden die je in je moestuin wilt verbouwen. Je doet er goed aan er een zaaikalender bij te halen om te kijken welke groenten geschikt zijn om in deze maand te zaaien. In juni kun je bijvoorbeeld goed courgette en pompoen zaaien. Groentezaden kopen kan tegenwoordig gemakkelijk online; je hoeft er niet meer speciaal voor naar het tuincentrum. Lees je in op de verschillende rassen en kies de soorten uit die het beste bij jouw tuin en voorkeuren aansluiten.

Een gezonde moestuin

Heb je een moestuin, dan kom je erachter hoe belangrijk insecten voor ons zijn. Een bladluizenplaag bestrijd je bijvoorbeeld het beste door lieveheersbeestjes in te zetten, en zonder bestuivers zoals de bij is het onmogelijk om groenten te verbouwen. Je doet er daarom goed aan je moestuin aantrekkelijk te maken voor dit soort nuttige insecten. Hang bijvoorbeeld een bijenhotel op, of plant ook een aantal bloemsoorten in de aarde of in bakken. Die trekken de insecten aan, die vervolgens jouw moestuin zullen helpen. Zo helpen jij en de natuur elkaar een handje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here