kozijnen schilderen

Is het tijd om de buitenkozijnen eens een opfrisbeurt te geven? Dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Onze kozijnen hebben namelijk nogal wat te verduren met ons wisselende klimaat, en dus is het belangrijk dat het houtwerk goed beschermd wordt onder elke weersomstandigheid. Hoe je dit het beste doet, lees je in dit artikel.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Alles begint natuurlijk met de juiste voorbereiding. Het is daarom ook belangrijk dat je alle kozijnen eerst ontvet met een emmer water en een beetje ontvetter. Nadat je dat hebt gedaan, controleer je alle kozijnen goed op zwakke punten. Dit kun je het beste doen door stevig op de plekken te drukken met je duim of met een schroevendraaier. Heb je alles nagekeken? Verwijder dan al het vuil en eventueel loszittende verf met een krabber en een borstel.

Zitten er rotte delen in het hout? Dan dien je deze te repareren. Hiervoor moet je ze eerst uitsteken met een beitel en vervolgens behandelen met houtrotstop. Dit moet daarna 6 uur drogen, daarna kun je de plekken repareren met houtrotvuller. Ook dit moet vervolgens weer 6 uur drogen. Daarna ga je het kozijn opschuren en neemt het daarna af met een vochtige doek.

De kozijnen in de grondverf zetten

Het is belangrijk dat je alle ruiten goed afplakt zodat er geen verf op de ramen terecht kan komen. Alle delen die je hebt gerepareerd moet je nu in de grondverf zetten. Dit doe je het beste met een ronde kwast, waarmee je over de lengte van het kozijn verft. Nadat je het kozijn in de grondverf hebt gezet, zijn kleine oneffenheden beter te zien. Deze kunnen vervolgens behandeld worden met plamuur. Nadat je dit hebt gedaan schuur je het hele kozijn glad, inclusief de delen die net geplamuurd zijn. Vervolgens gebruik je acrylaatkit om alle naden en kieren weg te werken. Is de kit helemaal droog? Dan breng je nogmaals een laag grondverf aan. Deze laat je weer volledig opdrogen waarna je het kozijn nogmaals licht opschuurt. Verwijder al het stof weer met een vochtige doek.

De juiste verf aanbrengen

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is het tijd om de juiste verf op je kozijnen aan te brengen. Kies voor een verf die geschikt is voor buiten en bestand is tegen alle verschillende invloeden van het weer in Nederland. Sikkens Rubbol XD High Gloss is hierbij een goed idee, omdat deze bestand is tegen sneeuw, regen en andere neerslag maar ook tegen UV-straling en de temperatuurschommelingen. Begin met het verven in de hoeken van de kozijnen en de randen langs de ramen, en schilder daarna pas de lange delen. Doe dit altijd in de lengte van het kozijn. Heb je ook luiken, dan kun je deze het beste met een kleine roller behandelen. Nadat je alles hebt geschilderd kun je er het beste met een smalle roller nog eens overheen gaan voor een mooi en egaal resultaat. Houd er rekening mee dat je meestal twee verflagen nodig hebt voor een maximale dekking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here