vrouw die duurzame keuzes maakt

Duurzaam leven is niet alleen hip, maar ook broodnodig. Met de opwarming van de aarde en de toename van CO2 uitstoot is het belangrijker dan ooit om duurzamer te gaan leven. Samen kunnen we het verschil maken door als individu bewuste keuzes te maken. Hoe je dat doet? In dit artikel geven we je 5 tips mee om duurzamer te gaan leven. Laat je inspireren!

  1. Bewust kopen

Consuminderen is het nieuwe consumeren. Wees je bewust van de onzichtbare impact van de spullen die we kopen. Vooral in de westerse wereld consumeren we snel en veel. Denk aan fast fashion en ons eten uit de supermarkt. Veel materialen die we gebruiken worden aan de andere kant van de wereld ingewonnen, waar veel chemische stoffen voor worden gebruikt of mensen voor worden uitgebuit. Bekijk daarom eens hoe duurzaam een merk of product is voordat je iets aankoopt.

  1. Bespaar energie in huis

Energie besparen in huis is een hele slimme manier om je CO2 uitstoot te verminderen en uiteindelijk ook op je eigen rekening te besparen. Door bijvoorbeeld een slimme CV, zoals bij Cvkoopjes of een hybride warmtepomp te installeren kun je al gauw je uitstoot verminderen. Er zijn tegenwoordig steeds meer opties om in huis energie te besparen!

  1. Eet vaker vegetarisch of plantaardig

Het consumeren van vlees heeft misschien wel de grootste impact op de CO2 uitstoot. Probeer daarom wat vaker vegetarisch of plantaardig te eten. Het eten van vlees draagt daarbij niet bij aan een gezonder lichaam en ook het dierenleed is vreselijk. Nog een pluspunt: het is echt niet moeilijk en een stuk goedkoper!

  1. Voorkom voedselverspilling

Naast vaker vegetarisch of plantaardig eten kun je ook letten op je voedselverspilling. We gooien gemiddeld 34 kilo aan eten per persoon in Nederland weg. Een bizar hoog getal, als je bedenkt dat dat eigenlijk niet nodig is. Maak een boodschappenlijstje als je naar de winkel gaat en koop geen onnodige producten. Vries restjes in en doe eenmaal per week een kliekjesdag!

  1. Duurzaam reizen

Minder vliegen of compenseer  je vluchten, pak de trein, de bus of de fiets en probeer minder auto te rijden. Duurzaam reizen wordt gelukkig steeds makkelijker, dus waarom zou je dat niet doen? Je kunt bijna overal komen met de trein of bus tegenwoordig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here