wierook

De Vlaamse consumentenorganisatie Test Aankoop heeft zijn resultaten bekend gemaakt van het onderzoek naar wierook. Hieruit blijkt dat de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook net zo slecht zijn voor je als het roken van een sigaret.

Er is bij dit onderzoek getest op acht verschillende merken. Bij alle merken zitten er in één stokje diverse schadelijke en kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, formaldehyde en naftaleen wanneer je ze verbrandt. Deze dwarrelen vervolgens in jouw huis rond als fijnstof. Doordat ze in de lucht rondzweven, adem jij ze ook in. Verder wijst Test Aankoop erop dat de fijnstof en koolstofmonoxide die vrijkomen bij de verbranding kunnen leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en irritatie van ogen en longen.

Veranderingen doorvoeren

Naar aanleiding van deze resultaten wil de organisatie Test Aankoop een aantal veranderingen zien. Zo willen ze een reclameverbod en duidelijke vermelding van de risico’s van het branden van wierook, net als bij sigaretten. Daarnaast vragen zij ook om alle acht onderzochte merken per direct uit de schappen te halen. Daarnaast vinden ze dat de verkoop van wierook net als bij sigaretten pas mag bij personen van 18 jaar en ouder. De rook is dus hartstikke giftig en kan verschillende, nare effecten hebben op je gezondheid.

Hoe gevaarlijk is wierook

Volgens hoogleraar inhalatietoxicologie Flemming Cassee van de Utrechtse Universiteit zijn verbrandingsproducten bij voorbaat al niet gezond voor mensen. “Zeker als er sprake is van onvolledige dan wel niet optimale verbranding, zoals bij smeulen” zo zegt hij.

Maar is wierook branden ook daadwerkelijk een veroorzaker van gezondheidsproblemen? Dit hangt af van de mate waarin dit gebeurt en hoe goed deze ruimte is geventileerd. Het maakt nogal een verschil of je wierook aansteekt in een woonkamer waar een rooster of raam open staat, of in een kamer waar helemaal geen ventilatie aanwezig is. Daarnaast verschilt het volgens de hoogleraar ook nog eens per persoon. De ene is hier nou eenmaal gevoeliger voor dan de ander.

Katten gevoelig voor wierook

Niets bepaalt meer jouw huis als een eigen geur. De één heeft dat met geurkaarsen of het bakken van een appeltaart en de ander heeft dit met een bepaald merk wasmiddel of het gebruik van wierook. Wel is het belangrijk om te weten dat, wanneer je katten in huis hebt, je beter voorzichtig kunt zijn met het gebruik van wierook. Katten zijn namelijk veel gevoeliger voor toxische en andere gevaarlijke effecten van etherische oliën en andere geuren, als ook de rook van wierook.

Katten zijn heel erg gevoelig voor rook. Het gebruik van wierook kan er dan ook voor zorgen dat een kat astma krijgt of, wanneer je kat dit al heeft, dat dit verergerd wordt. Ook andere aandoeningen aan de luchtwegen zijn hierdoor mogelijk. Naast wierook zijn katten ook extra gevoelig voor luchtverfrissers (en dan met name dennenspray), geurkaarsen, potpourri en essentiële oliën.

Lees ook: Welke woonbladen moet je gelezen hebben?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here