diverse pillen

GBH is een afkorting van Gamma Hydroxy Butyraat. Het is een drug die je regelmatig tegenkomt in het uitgaansleven. Het middel kan ervoor zorgen dat je je prettig en losjes voelt tijdens het uitgaan. Ook thuis wordt het wel eens gebruikt. Het gebruik van GHB kan echter gemakkelijk uit de hand lopen. Het is een goedkoop en makkelijk te verkrijgen middel, wat het een laagdrempelige drug maakt. Het gevaarlijke is dat je na verloop van tijd steeds meer van het middel nodig zult hebben om hetzelfde effect te bereiken: GHB is verslavend.

Wat doet GHB met je?

GHB werkt in op de overdrachtsstoffen in je lichaam. Deze brengen in je hersenen prikkels van de ene cel naar de andere. Het is een middel dat vroeger ook wel als narcosemiddel bij operaties werd gebruikt. Door de gevaarlijke bijwerkingen die GHB met zich meebrengt, wordt dit tegenwoordig niet meer gedaan. Een kleine dosering zorgt voor een aangename roes en kan angsten verminderen. Is de dosering hoog, dan kun je misselijk worden, hoofdpijn krijgen of zelfs tegen de grond gaan. Zowel de hersenen als het lichaam kunnen aan GHB verslaafd raken.

Een GHB-verslaving herkennen

Een verslaving kan verschillende nare gevolgen met zich meebrengen. Wanneer je aan GHB verslaafd bent geraakt, kun je geestelijk en lichamelijk niet meer zonder de drug. Je merkt dat je niet meer kunt genieten van bijvoorbeeld uitgaan zonder dat je de drug gebruikt, of merkt afkickverschijnselen wanneer je een tijdje geen GHB gebruikt. Iemand die verslaafd is aan GHB is snel geneigd de problematiek te ontkennen en raakt mogelijk in paniek wanneer hij of zij het middel niet kan gebruiken. De ontwenningsverschijnselen kunnen zo ernstig zijn dat het gevaarlijk kan zijn om zelfstandig met de drug te stoppen.

Afkicken van GHB

Hierdoor moet het afkicken van de drug altijd onder medisch toezicht gebeuren. Anders dan vaak wordt gedacht, is GHB geen onschuldige drug. Een verslaving aan dit middel kan dan ook ernstig zijn. Veilig afkicken kan in een GGZ-instelling zoals Recovery Mental Healthcare. Hier wordt de verslaafde ondersteund en wint hij of zij langzaam de regie over het eigen leven terug. Recovery werkt met multidisciplinaire teams, wat ervoor zorgt dat hun aanpak bijzonder effectief is. Een team van ervaringsdeskundigen, coaches en experts helpt de verslaafde op weg naar langdurig herstel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here