borstkanker

Borstkanker is een vorm van kanker dat begint in het melkklierweefsel in je borst. Dit komt vaak voor bij vrouwen, maar toch zijn er ook mannen die borstkanker kunnen krijgen. Wanneer je borstkanker hebt ontstaat er kanker in het borstweefsel. Deze ontwikkelt zich door kwaadaardige cellen die niet volgens het normale patroon delen of afsterven.

Hoe werkt kanker?

De cellen in ons lichaam delen zich voortdurend en daarom vervangt ons lichaam deze cellen regelmatig. Bij een celdeling wordt jouw DNA gekopieerd en vervolgens verdeeld over de twee nieuw gemaakte cellen. Wanneer zo’n celdeling plaatsvindt is er altijd een kans dat er iets fout kan gaan. lukt het je lichaam niet jou goed te beschermen, dan raakt je DNA beschadigd en kan er kanker ontstaan. Is dit het geval dan deelt de cel zich eindeloos en vermeerdert hij ongecontroleerd.

Dit heeft een tumor als gevolg. Zo’n tumor, of gezwel, hoeft niet altijd direct kwaadaardig te zijn, maar kan ook goedaardig zijn. een goedaardige tumor is in staat het weefsel dat om zich heen ligt opzij te duwen maar zal niet binnendringen. Een kwaadaardige tumor daarentegen, kan zich naar allerlei andere delen van je lichaam verdelen.

Wat zijn de symptomen van borstkanker?

Het is erg belangrijk dat je symptomen van borstkanker op tijd herkent zodat borstkanker al in een vroeg stadium kan worden vastgesteld. De grote vraag hierbij is natuurlijk hoe je borstkanker kunt ontdekken. Belangrijk hierbij is wel om te weten dat vrijwel de meeste “afwijkingen” in de borst geen kanker zijn. Wel doe je er goed aan alert te zijn en wanneer je twijfelt altijd contact op te nemen met je huisarts zodat hij er naar kan kijken. Onderstaande klachten zouden kunnen wijzen op kanker:

  • Een zwelling of knobbeltje in de borst – Dit is een van de meest voorkomende symptomen. Een zwelling of knobbeltje in de borst houdt in dat er een verdikking of verharding in de borst aanwezig is die anders aanvoelt dan normaal. In je borst voel je altijd wat bobbels, maar dit is volkomen normaal. Voel je echter iets dat je eerder nog niet hebt opgemerkt, ga dan langs je huisarts. Het kan gaan om een harde knobbel of een bult op je borst, maar het kan ook gaan om een deuk in je borst.
  • Je tepel verandert – Ook veranderingen aan de tepel kunnen wijzen op borstkanker. Wel is het zo dat deze veranderingen ook plaats kunnen vinden wanneer je (net) zwanger bent, sluit dat dus eerst uit. Er kunnen korsten of zweren op of rond de tepel ontstaan, je kan pijn hebben in je tepel, er kan bloederig, groen, waterig of melkachtig vocht uit de tepel komen maar je tepel kan ook ingetrokken zijn.
  • Veranderingen in de borst – Als laatste kunnen er ook nog veranderingen in de borst plaatsvinden die kunnen wijzen op borstkanker. Zo kan het zijn dat er een pijnlijke plek ontstaat waar het weefsel anders aanvoelt, kan er een plek zijn die slecht geneest of kan de borst ineens warm aanvoelen en er rood uitzien. Ook plotselinge veranderingen in de vorm en grootte van de borst zonder duidelijke reden, putten en deuken in de huid en een verandering in de textuur van je huid kan wijzen op borstkanker.

Lees ook: Online gamen, wat is er nou echt leuk?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here