crypto's

Crypto’s lijken de digitale wereld te gaan overnemen als het om betalingen gaat. Grote kans dus, dat je hier al weleens wat over gehoord hebt. Het lijkt op het eerste gezicht misschien heel ingewikkeld en ontzettend technisch, echter valt dit heel erg mee. Hoe je kan beginnen met crypto’s, leggen we uit in dit artikel.

Wat zijn crypto’s eigenlijk?

Een crypto is niet meer dan een digitale munt, die gebaseerd is op blackchain technologie. De munten die jij gekocht hebt zijn ook echt van jou, niemand anders kan hier bij.

Het grote voordeel hierbij is dat je deze niet kan vervalsen, dat hij niet kapot kan gaan en dat er niet ineens meer van worden gemaakt. Dit is wel zo bij de Euro, de Europese Centrale Bank kan dit doen zodat de waarde van de Euro stabiel blijft.

Hoe meer mensen een bepaalde munt gebruiken, hoe meer deze waard wordt omdat er maar een maximaal aantal van beschikbaar is en er geen nieuwe gemaakt kunnen worden. Daarnaast beperkt crypto zich niet tot maar één land, want het is wereldwijd te gebruiken.

Waar kun je ze voor gebruiken?

Crypto’s worden gezien als digitaal geld en er zijn steeds meer plekken waar je hiermee kan betalen. Niet enkel online, maar ook steeds vaker in winkels. Dit is mogelijk omdat alles geprogrammeerd is. De kans is groot dat je in de toekomst je hypotheek kan afsluiten met cryptomunten. Dit is dan op een bepaalde manier geprogrammeerd en vastgelegd in de blockchain. Fraude plegen is hierbij overigens niet mogelijk, omdat de gegevens niet achteraf nog gewijzigd kunnen worden.

Blockchain, wat is dat?

Blockchain wordt onder andere gebruikt voor het maken van transacties met crypto’s. Stel, jij hebt de blockchain technologie op je computer staan, dan krijg je een kopie op je computer met alle documenten die in deze blockchain staan. Als jij dan 1 cryptomunt naar iemand overmaakt gaat er bij jou één af, en komt er bij een ander één bij. Dit moet uiteraard eerst goed gecontroleerd worden. Pas nadat dit is gedaan, wordt dit aangepast.

Veilig investeren in cryptocurrencies

Eigenlijk is de belangrijkste regel nog voordat je begint dat je alleen je eigen geld uit moet geven wanneer je dit ook echt kan missen. Daarnaast is het niet geheel onverstandig er rekening mee te houden dat je dit geld misschien wel volledig of gedeeltelijk kwijt bent. De koers veranderd altijd, en dit kan positief uitpakken doordat het stijgt, maar natuurlijk ook negatief. Zie het als een avond in het casino; je kan met volle zakken terug naar huis gaan maar ook met de pech dat je niet eens meer geld hebt voor benzine.

Crypto’s kiezen

Naast het kiezen van de juiste wallet en de juiste broker, moet je natuurlijk ook nog na gaan denken voor welke crypto’s je kiest. Er zijn munten die compleet onafhankelijk zijn, maar er zijn er ook die door een groepje mensen worden geleid.

Voor welke optie je ook kiest, iedere transactie die uitgevoerd wordt moet worden bijgeschreven in het digitale grootboek en sowieso één keer geverifieerd worden voordat de opdracht wordt uitgevoerd. Het zou dus in principe niet mogelijk moeten zijn dat jij een munt krijgt op een manier die niet geverifieerd is, waarmee je vervolgens kunt handelen en betalen. Hiermee wordt digitale valsmunterij en diefstal tegengegaan.

Ook zijn er een aantal munten die alle gegevens versleutelen zodat niemand kan achterhalen wie hiervan de zender of de ontvanger is, alsook om welk bedrag het gaat. Wel staan deze gegevens altijd in de blockchain, omdat ze geverifieerd moeten worden bij een eventuele volgende transactie. Voor de buitenwereld ben je daarentegen volledig anoniem.

Maar er zijn ook munten, zoals Bitcoin, die volledig transparant zijn. Dit houdt dus in dat alle transacties openbaar zijn. Echter zo lang jij geen gevoelige informatie meestuurt, blijf je redelijk anoniem. Het saldo en de transacties zijn wel altijd te zien per Bitcoinadres. Maar aangezien je adres bestaat uit cijfers en letters, haalt dat niks uit. Er staat geen naam, adres of andere persoonlijke gegevens bij.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van speciaal onderwijs?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in