kleding

Schimmels in je huis kun je eenvoudig herkennen door de donkere vlekken die op muren en plafonds zichtbaar zijn. Schimmels zijn vervelende organismen die zich op vochtige plaatsen in en rondom het huis nestelen. Dus schimmel in badkamer kom je al vrij snel tegen. Met name de giftige en dus gevaarlijke zwarte schimmel. Maar schimmels kunnen zich ook hechten aan hout en andere bouwmaterialen en ook aan kleding. Dat wil je natuurlijk niet! In dit blog vertellen we dan ook hoe je de zwarte schimmel uit kleding kan verwijderen.

Is de zwarte schimmel gevaarlijk?

De zwarte schimmel zijn levende organismen en lijken op piepkleine paddestoeltjes. Door het vormen va sporen kunnen ze zich vermenigvuldigen en daarom ontstaan er dus ook grote zwarte plekken op muren, plafonds en op andere plaatsen in en rondom de woning. De zwarte schimmel an sich doet weinig kwaad, maar de sporen die worden afgescheiden komen in de lucht terecht en kun je dus inademen. Bij een langdurige blootstelling aan deze sporen kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Daarom is de giftige zwarte schimmel gevaarlijk!

Waar komt de zwarte schimmel het meeste voor?

De zwarte schimmel vind je vooral op vochtige plaatsen in en rondom de woning. Dus een toilet en zeker de badkamer zijn ideale broedplaatsen voor deze organismen die zich ook razendsnel kunnen vermenigvuldigen. Dat is allereerst geen prettig idee, maar het kan dus ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Het is dus goed om vochtige plaatsen regelmatig te controleren en bij constatering de schimmels direct te verwijderen. Het verwijderen van schimmel doe je doorgaans met een speciaal middel dat je bij de supermarkt en de bouwmarkt kunt kopen. Soms volstaat heet water met een beetje soda ook. 

Waarom heb ik schimmel in mijn kleding?

Schimmel is onhygiënisch en je wilt natuurlijk voorkomen dat schimmels de kans krijgen om zich aan kledingstukken te hechten. De zwarte spikkels of vlekken in een jurkje, broek of een jasje zien er alleen niet smerig uit, ze kunnen ook ontzettend muf ruiken. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom is het goed om ook altijd je kledingstukken te controleren voordat je ze aantrekt. Maar nu vraag je jezelf af waarom jouw kleding het doelwit van deze schimmels is geworden en het antwoord is vrij simpel. Sommige kledingstukken draag je simpelweg minder vaak of je wilt ze voor speciale gelegenheden bewaren. Kledingstukken die langer in de kast hangen zijn een ideale broedplaats voor schimmels. Zeker wanneer de kledingkast ook in een vochtige kamer staat.

Door kledingstukken regelmatig te luchten of op te bergen in speciale zakken kun je de schimmel te slim af zijn, maar soms is het kwaad natuurlijk al geschied. Schimmels krijgen ook een goede kans om zich aan kleding te hechten wanneer je de kleding te vochtig in een kast ophangt. Zorg er dus voor dat je jouw kleding na een wasbeurt goed droogt. Het liefst in een goede wasdroger.

Wat kun je en moet je doen als er schimmel in je kleding zit?

Met pijn in het hart loop je met het jurkje met zwarte spikkels al richting de prullenmand, maar je hoeft kleding echt niet gelijk weg te gooien als je de schimmel hebt geconstateerd. Je kunt schimmel namelijk verwijderen! Een goede wasbeurt met een goed wasmiddel en een goede wasverzachter is al voldoende om de schimmel te verwijderen. Houdt wel rekening met het waslabel en zet het programma qua temperatuur niet hoger, omdat je dan denkt dat de reiniging van de kleding grondiger is. Dat is niet nodig. Bij hardnekkige schimmels kun je de kledingstukken meerdere keren wassen of zelfs een beetje schoonmaakazijn met het wasmiddel mengen. Dan worden de kledingstukken weer lekker schoon en fris!

Welke gezondheidsklachten treden op bij blootstelling aan de zwarte schimmel?

Een langdurige blootstelling aan de zwarte schimmel kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Van milde klachten zoals jeukende ogen en een geïrriteerde huid tot aan ernstige klachten zoals luchtwegproblemen en astma. Het is dus ontzettend belangrijk dat je actie onderneemt wanneer je de zwarte schimmel constateert. Dat voorkomt een hoop problemen en je bent ook gelijk van de vieze plekken en de muffe lucht in huis af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here