Je verzekeren tegen zorgkosten, dat kan op verschillende manieren. Alhoewel de basis voor iedereen gelijk en zelfs verplicht is, heb je daarnaast nog aardig de vrije hand om je te laten verzekeren tegen kosten die je denkt te gaan maken, of die je maar liever gedekt wilt hebben voor de zekerheid. Met zoveel verschillende opties, kan het best lastig zijn om de verzekering te vinden die het best bij jou past. Kiezen voor de meest uitgebreide variant klinkt vaak aantrekkelijk, maar brengt ook een hoge premie met zich mee. Misschien wel stukken hoger dan de zorgkosten die je normaal gesproken maakt. Hoeveel verzekering tegen medische kosten heb jij nodig?
Een deel ervan is verplicht
Nadenken over de vraag of je je sowieso wilt laten verzekeren tegen zorgkosten, dat hoef je eigenlijk nooit. Iedere volwassen Nederlander is namelijk verplicht om de basisverzekering af te sluiten. Vanuit deze verzekering worden veelgemaakte kosten zoals bezoekjes aan de huisarts of de specialist, opnames in het ziekenhuis, onderzoeken en ambulancevervoer vergoed. Wel zo prettig, dat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.
Voor een deel van deze kosten geldt een eigen risico, zodat de eerste kosten die je jaarlijks maakt voor eigen rekening komen. Maak je normaal gesproken weinig kosten? Dan kun je ervoor kiezen je eigen risico te verhogen. Daardoor betaal je een groter deel van de kosten die je maakt zelf, maar heb je wel een lagere maandelijkse premie. Je kunt bij veel verzekeraars zelf bepalen hoe hoog je het eigen risico wilt laten zijn. Kies je ervoor om de eerste 500 euro zelf te betalen, dan is je premie per maand lager dan wanneer je de eerste 400 euro zelf ophoest. Zorg ervoor dat je eigen risico nooit hoger is dan je zonder problemen kunt betalen, want anders kun je in de problemen komen als je plotseling toch veel medische kosten maakt.
Aanvullend verzekeren waar nodig
Naast de verplichte basisverzekering, kun je bij de meeste zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen afsluiten. Hiermee kun je je bijvoorbeeld laten verzekeren tegen de kosten van de tandarts of fysiotherapeut, die niet in het basispakket zitten.
Deze verzekeringen zijn niet verplicht, en de inhoud ervan kan ook sterk verschillen. Je verzekeren tegen tandartskosten is meestal verstandig, maar let wel op wat voor pakket je kiest. Heb je er nu eentje lopen die ook orthodontie dekt, terwijl je dit niet gaat gebruiken? Dan kun je beter naar een andere zorgverzekering overstappen, eentje met een wat lagere dekking; dat scheelt je weer wat maandelijkse premie. Zo gaat het ook met andere kostenposten die al dan niet gedekt worden. Zoek naar een pakket dat zo goed mogelijk aansluit bij wat jij doorgaans nodig hebt, en voorkom dat je je verzekert tegen kosten waarvan je echt zeker weet dat je ze niet gaat maken. Zo heb je een goede dekking, zonder een te hoge premie te betalen.