Je weet vast wel dat er in je dagelijkse voeding, naast eiwitten, vetten en koolhydraten ook andere essentiële benodigdheden voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mineralen, spoorelementen en natuurlijk vitamines, zoals vitamine C. Vitamine is een organisch stofje die een cruciale rol speelt bij een groot aantal van je lichamelijke processen. Vitamines kan je lichaam nauwelijks zelf aanmaken op vitamine D (door zonlicht) na.
Essentiële vitamines
Vitamines zijn dus voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Helaas kun je vitamines (bijna) niet zelf aanmaken. We moeten ze binnenkrijgen via voeding, of eventueel aanvullen met vitaminesupplementen. Er zijn wel dertien verschillende soorten vitamines, waaronder vitamine A, vitamine C en vitamine D. Waarom heb je ze specifiek nodig? We bespreken hieronder de meest bekende vitamines.
Vitamine A
Vitamine A is een antioxidant. Het draagt bij aan een goed afweersysteem en gezonde ogen. Je krijgt het binnen via dierlijke producten.
Vitamine B1
Vitamine B1 (thiamine) geeft energie aan het lichaam en zorgt dat de hartspier en het zenuwstelsel goed werken. Je krijgt het binnen via vlees, melkproducten, groenten, aardappels en graanproducten.
Vitamine B2
Vitamine B2 (riboflavine) zorgt voor een goede energievoorziening. Het zit in melkproducten, vleeswaren, groenten, fruit en brood.
Vitamine B3
Vitamine B3 (niacine) voorziet het lichaam van energie en helpt bij een goede aanmaak van vetzuren. Je vindt deze vitamine in vlees, vis, volkorenproducten, aardappels en groenten.
Vitamine B5
Je hebt vitamine B5 (pantotheenzuur) nodig voor de energievoorziening en de opbouw en afbraak van vetten en eiwitten. Het is aanwezig in groenten, fruit, melkproducten, peulvruchten, volkorenproducten, eieren en vlees.
Vitamine B6
Vitamine B6 regelt de werking van bepaalde hormonen, de bloedaanmaak, de groei, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. De vitamine zit in graanproducten, vlees, vis, eieren, melk, groenten, aardappelen en peulvruchten.
Vitamine B8
Met behulp van vitamine B8 (biotine) kan energie uit voeding vrijgemaakt worden. Het heeft ook invloed op de aanmaak van vetzuren. Je krijgt het binnen via eieren, lever, noten en melk.
Vitamine B11
Voor zwangere vrouwen is vitamine B11 (foliumzuur) een erg belangrijke vitamine, omdat het bijdraagt aan een goede ontwikkeling van de baby. Van nature komt de vitamine voor in groene groenten, brood, vlees en zuivel.
Vitamine B12
Vitamine B12 (cobalamine) is van groot belang voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze vitamine vind je in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren.
Vitamine C
Vitamine C is een antioxidant. Ook helpt vitamine C bij het behoud van een sterk afweersysteem, de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Je krijgt vitamine C binnen door groenten, fruit en aardappelen te eten.
Vitamine D
Je hebt vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen. Het speelt dan ook een grote rol bij het behoud van stevige botten en tanden. Je lichaam maakt vitamine D aan door middel van zonlicht.
Vitamine E
Met behulp van vitamine E worden cellen, bloedvaten, de ogen, weefsels en organen beschermd. Vitamine E is ook een bekende antioxidant. Deze vitamine zit in graanproducten, noten, zaden, fruit, groenten en margarine.
Vitamine K
Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en het aanmaken van botten. Het komt voor in voedingsmiddelen zoals fruit, melk, vlees, eieren, granen en groene bladgroenten.
Aanvulling met vitaminesupplementen
Het is belangrijk om van alle vitamines genoeg binnen te krijgen. Wanneer je merkt dat dit niet lukt via je voeding, kun je vitaminesupplementen gaan slikken. Er zijn ook supplementen met daarin een enkele vitamine, zoals vitamine A, vitamine C of vitamine D. Er zijn echter ook multi-vitamines beschikbaar. Er is dus genoeg keuze om jouw vitaminetekort snel aan te vullen.